miércoles, 14 de enero de 2015

Hulemalerier og kysthuler i Lofoten


Sterke tidevannsstrømmer, forrevne kystlinjer og utallige kysthuler preger ytre del av Lofoten. Mange av hulene har vært bosettingshuler eller kultsteder. Mellom de frafl yttede gårdene Hell og Refsvika, på spissen av Lofoten, finner vi den gigantiske kysthula, Kollhellaren (Refsvikhula). I denne 115 meter dype naturkatedralen med over 50 meter under takhvelvingen, er det funnet gåtefulle menneskebilder, malt på huleveggen med maling av rød jernoksid av steinalder mennesker for ca. 3000 år siden.
Folk hadde bodd i Refsvika helt fram til frafl yttingen i 1950. De hadde ofte vært i Kollhellaren , barna lekte der, kyr og sauer søkte seg inn i uvær og kvinnene melket kyrne inne i Kollhellaren. Ingen vet om refsvikfolket noen gang så disse 30 rødmalte fyrstikk-menneskene, 30-40 cm høye og fordelt på tre steder inne i hula.

Hvor livet møter døden
Figurene er malt på steder hvor hula deler seg i tre, - der lyset møter mørket - “hvor livet møter døden”. Dette kan bety at hulene har vært brukt under rituelle og religiøse handlinger. Midnatt og midtsommer, fyller midnattsola hula med gulaktig lys. Var det kanskje i dette lyset steinalderfolket utførte sine fruktbarhets- og overgangsritualer
fra barn til voksne?

I hulene Bukkhammarholla på Moskenesøy, “Helvete” i Trenyken på Røst, ved Sanden på Værøy og Storvågan ved Kabelvåg er det også funnet hulemalerier. De samme funnene på fl ere steder kan vitne om et sterkt religiøst fellesskap i området.

Hulene er vernet område og ferdsel uten autorisert guide er forbudt.






No hay comentarios:

Publicar un comentario